top of page

NÅR SOSIALE MEDIER BLIR FARLIG

Vi satt i en stor sirkel, jeg vil gjette at en 15-20 nasjoner var representert. Én etter én fortalte deltakerne hvordan de hadde opplevd sine første dager i Trondheim, vi drakk kaffe og alle fikk snakke.

Sosiale medier var dagens tema, og det var derfor jeg var der. Det deilige med studentfrivillighet er at man i månedsvis kan man late som man er ekspert på et eller annet, og siden i sommer har jeg fått sole meg i glansen av Snapchat, LinkedIn, Twitter, Facebook og Instagram som hele ISFiT-festivalens SoMe-redaktør.

Jeg fikk nå fasilitere en diskusjon om rollen sosiale medier har i organisasjonsarbeid, hva de ulike plattformene brukes til og hvor viktig det er å tenke på målgruppe. En gjeng idealister var vi, samlet i et slitent klasserom i Elgsetergate, gira på å blogge, twitre og instagramme haugevis av tanker om antikorrupsjonsarbeid, slik at hele verden skulle få se hva som foregikk under verdens største internasjonale studentfestival.

Foto: foto.samfundet.no

Samtalen dreide seg om Twitter, mediet som ikke har andre grenser enn forbeholdet om 140 tegn.

Er korrupsjon en problemstilling i Norge? Vi er klar for debatt #isfit2015 @Trinesg @TI_Norge @TJNNorge @HelgeKvamme

Har norske myndigheter ansvar i Yara-saken? Ja, sier Guro Slettemark @TI_Norge #isfit2015

Vi oppfordrer Monica Mæland til å ta en prat med @telenor om holdninger til korrupsjon. #tradeyourideas #forrigetweet

Kan ikke du fremme et forslag om lobbyregister da, @jonasgahrstore? @Siv_Jensen_FrP @erna_solberg @Trinesg http://www.isfit.org/blog/317

Vitner om skadelige holdninger i @telenor. Skremmende at korrupsjon ikke blir tatt på alvor. Holdningsendring trengs.

Slik lyder et utvalg av ISFiT sine ytringer til regjering og norsk næringsliv.

- Utnytt dere av muligheten av at alle er på Twitter, sa jeg til gjengen i sirkelen. Statsministere og presidenter, næringslivstopper og alle korrupte jævler der ute. Tagg i vei!

Det ble stille i to sekunder.

- Familien min blir drept hvis jeg twitrer som det der, sa en jente fra Sørøst-Asia.

I noen sekunder til var det stille, før det som hadde vært en rolig SoMe-prat med håndsopprekning og møtetegn ble til kaos. Store deler av sirkelen sa seg enig.

Jeg pleier ikke å ha problemer med å formulere nogenlunde kloke ord, men nå var jeg stum. I et halvt år hadde jeg arbeidet med å utvikle SoMe-strategier, lese Facebook-bestselgere fra Amazon og SoMe-forskning fra UiO, øvd på å presse flest mulig skarpe ord om korrupt næringsliv inn i én tweet, planlagt twittermoderering og fylt ut SoM-kalender, men det hadde ikke forberedt meg på møtet med den delen av verden hvor sosiale medier setter menneskeliv i fare og hvor yttringsfriheten er det motsatte av våpen og skjold.

Jeg kjente meg uvel og naiv.

Men akkurat da forsto jeg meningen med å samle hele verden til idéutveksling. Jeg forsto ISFiT.

#trondheim #mars2015

bottom of page