top of page

HAN SA JEG VAR PEN

Jeg hadde reist fra New York via Houston, Texas og landet i Guatemala på formiddagen. Målet for reisen var en kort, fire dagers tur til hovedstaden for å lære om korrupsjonssituasjonen i Mellom-Amerika. Det var ISFiT som sendte meg avgårde, studentorganisasjonen jeg sverger til om dagen.

P1019313_edited.jpg

Jeg reiste alene og hadde verken skilt eller følgesvenn. Ikke noe problem for min del, ettersom Latin-Amerika er tidligere hjem og språket alltid dukker opp etter lyden av kjente gloser og en tur gjennom passkontrollen. Jeg ble guidet av to tidligere ISFiT-deltakere som forguder Tyholt-tårnet og som til stadighet drømmer seg tilbake til festival og norsk februar-vær. Oppholdet inneholdt kappkjøring i trafikken, lyden av pistolskudd og drap, kjente poplåter på panfløyte, møte med tidligere utdanningsminister og korrupsjonsjegere, samt leder for OL-komiteen og presidenten for landets idrettforening.

Og ja da, alle som én var de menn.

Hjerteskjærende historier om de verste urimeligheter som rammer urbefolkningen, fattige og barn ble formidlet over bordene, mens jeg noterte flittig og fikk hjelp av tolk der spansken ikke strakk til. Hvert møte ble avsluttet med et kyss på kinnet slik normen tilsier og noen vennlige fraser om videre lykke på ferden.

”Cristina, det kommer til å gå bra med deg og du kommer til å nå langt, for du er så pen. Du har fått en fin gave av Gud”, avsluttet et av mannfolka praten om korrupsjonens urettmessige plass i idretten.

Jøss, tenkte jeg. Så fint med gave fra Gud.

Men pen? Var det alt han kom på å si til en 21-åring som studerer statsvitenskap i New York, jobber med anti-korrupsjon og reiser alene til Guatemala for å intervjue utdanningsministeren om korrupsjon i utdanningssektoren på spansk?

PEN liksom? Hva med flink? Tøff? Ja, han kunne vel i det minste sagt at jeg var modig. Eller kunne det virkelig ha seg at ISFiT sendte meg til Guatemala på bakgrunn av hvordan jeg ser ut?

Mulig jeg har latt meg fornærme helt uten grunn og er nødt til å innse at jeg bør bruke den meget hendige og nyttige egenskapen pen i enda større grad fremover. Guatemalske menn hevder tross alt at det er slik jeg kan gjøre mest nytte for meg i arbeidet mot å gjøre verden til et litt bedre sted.

#oktober2014 #trondheim

bottom of page