top of page

SPØRSMÅLSRUNDE

Under mitt juleferieopphold i Oslo og mitt spring break-besøk i Geneve befant jeg meg stadig i situasjoner hvor enorm gjensynsglede og lykkerus ble etterfulgt av småprating og pjatt fra min side. Jeg har, over hundre ganger, svart på de samme spørsmålene. Lyden av mine venners formuleringer hørtes nøyaktig like ut som lydbølgene som hadde truffet meg timer før, om ikke minutter. Ektefølte og ærlige svar ble fort gjort om til standard ytringer fordi jeg var lei av å snakke om New York, meg selv og av å svare på spørsmål jeg ikke hadde svar på. Dette til tross for min store takknemmelighet for venner og bekjentes omtenksomhet og de sårt etterlengtede sammenkomstene.

Situasjonen i min innboks på e-post og på Facebook er likedan.

Som fersk blogger på jakt etter å passe inn i sjangeren har jeg nå tydd til spørsmålsrunde, dog med en noe annerledes vri. Dette er spørsmålene knyttet til mitt opphold i New York som jeg har fått flest ganger. Men her kommer de med et mer presist svar, og en forklaring på hvorfor jeg svarte slik jeg gjorde.

Beklager hvis jeg har løyet eller fulgt norske normer.

park.jpg

1. Hvor lenge blir du i New York a?

Jeg pleier å smile lurt og si at jeg ikke vet. Så babler jeg litt om at New York er dritbra. Men så forteller jeg om alle utgifter ved å bo her, og at jeg savner venner og familie, da ser jeg litt mer alvorlig og trist ut. Også smiler jeg høflig tilslutt, som om at jeg er takknemlig for å ha fått spørsmålet.

På ekte: Innvendig skriker jeg høyt. Alt jeg ønsker er at alle skal holde kjeft. Skjønner dere ikke at dette er mitt eksistensielle spørsmål? Skal jeg være New York City-gurl med hår som flagrer i vinden og har Starbucks i hånda? Eller hun som sykler gjennom Bakklandet med Dahls i kurven? New York accent? Eller trønderdialekt?

Bare så dere vet det, så kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva alle tenker at er det feteste stedet. Jeg bestemmer selv.

Og det blir Trondheim.

2) Hvordan finansierer du egentlig oppholdet ditt?

Jeg lager en lyd for å beskrive hvor høyt beløpet for skolepenger faktisk er. Så sier jeg at det føles dumt å gå på NYU når utdannelse i Norge er gratis. Så forteller jeg at NYU er rangert som USA’s dyreste privatskole, men at jeg ikke fant ut det før etter at jeg hadde starta. Så humrer jeg litt av det faktum, imens jeg synes litt synd på meg selv, samtidig som gir inntrykk av å være sykt YOLO.

På ekte: Takk til mamma, takk til pappa. Kjære Lånekassen: tusen takk for de ekstra 60 000 i stipend. Og takk til alle som ga meg penger til konfirmasjonen, de siste slantene kommer godt med. Jeg innser at lånet blir høyt, og jeg tar til meg alle visdomsord om en fremtid hvor studielån, barnehageplasser og leiligheter tømmer kontoen før man en gang har rukket å kjøpe sur traktekaffe. Problemet er bare at jeg ikke klarer å helt ta det til meg likevel.

3) Er du trygg i Harlem?

Jada, sier jeg. Trygg som bare det.

På ekte: Nei, det er ikke helt trygt. Men dette spørsmålet er utrolig irriterende, og noen ganger heller det mot å være nedlatende. DET ER IKKE FARLIG Å BO I HARLEM, det er heller ikke bare fattigfolk og svarte som bor her…

Å bo på Manhattan er ikke en menneskerett, men jeg later som at det er det.. dermed må jeg trekke nordover til lugubre steder slik som 127. gate. Dog er det ikke mer lugubert enn at en stilig, svensk restaurant er min nærmeste nabo.

Jeg er alltid redd for å gå alene uansett hvor det er. Men akkurat i Harlem er jeg faktisk mest redd for scientologikirken og deres mas om personlighetstest. Han med det røde balltreet som henger på pizzasjappa på 125. og Lexington er faktisk ganske snill.

4) Har du amerikanske venner?

Noen, sier jeg bare.

På ekte: Det er ikke gøy å si at man ikke har mange venner. Jeg har prøvd hardt, men de fleste amerikanere er bare så… annerledes. Heldigvis bor jeg i New York og her finnes folk fra hele verden. Jeg har mine nærmeste venner fra Sverige, Frankrike, Columbia, Kina, Texas (siden det nesten kjennes som et eget land) og Norge så klart. Etter å ha vært her i snart ett år har jeg innsett at hvilke land vennene mine kommer fra ikka har noe å si, så lenge man har noen.

5) Hallo, jeg har lest bloggen din.

Dette er ikke et spørsmål, men det blir hengende i lufta med forventing om svar. Alltid. Tonefallet til dette utsagnet varier, det hender at noen er mer ironiske enn hyggelige. Uansett pleier jeg å le skikkelig søtt, ta meg til brystet og si ”ååå, så koselig”.

Ekte: Om du er sarkastisk og flau for at du leser blogg, så sier det mer om deg enn om meg, for du har faktisk klikket deg inn og lest. Og takk for det. Jeg blir oppriktig lykkelig av å tenke på at noen gidder å lese ordene jeg rabler ned. Det mener jeg av hele mitt hjerte.

6) Skulle ikke du ha blitt tjukk?

?

7) Oj, nesering!

Ja. Haha.

Ekte: Har egentlig ikke noe lyst til å snakke om det. Alle ser så sjokkert ut, men det er vel ikke første gang du ser et menneske med ring i nesa?!

Det var en impulshandling i det jeg ruslet alene nedover Broadway. Jeg angret i sekundet jeg ble stukket, og blod og tårer blandet seg på haka. Men nå går det ok, og jeg lar neseringen bli værende helt til denne ”yolo-nesering-jeg finner meg sjæl"-epoken av livet er over (kanskje den aldri tar slutt).

8) Fortell hvordan det er da!

Alt er bra.

Ekte: Hvordan hva da er? Still et mer konkret spørsmål plis.

9) Men har du det bra liksom?

Ja

Ekte: Og nei. Kommer an på.

10) Hvordan går det med kakerlakkene?

Ler, himler med øynene og forteller at de kommer og går. (Drepte en feit en i går faktisk.)

Ekte: Hvis folk faktisk leser og referer til bloggen, burde jeg kanskje bruke innflytelsen til å skrive om viktigere ting en kakerlakker.

11) Du kommer vel tilbake til Oslo?

Svarer det samme som på spørsmål nummer 1.

Ekte: Resulterer i tørr hals og svettetokt.

12) Du kommer vel tilbake til Trondheim?

JA.

13) Hvor mange er det som leser bloggen din egentlig?

Mellom 20 og 400 unike lesere daglig.

Ekte: Tall er tall, og jeg lyver ikke om dem. Svært stolt at det var nettopp blogginnlegget om vigsel av homofile som satte rekorden, med 600 unike lesere og 900 klikk på et døgn.

-

Til neste gang vi sees har du nå forhåpentligvis svar på alt. Da er det fint om du bare henviser til at du har lest bloggen, også kan vi snakke om noe annet i stedet… som for eksempel om livet DITT.

#newyork #april2014

bottom of page