top of page

HVORFOR NEW YORK?

Etter at eksamensstress gled over i sommerferie, og Trondheimspatriotismen har latt seg overskygge av atter en forelskelse av Oslo i sommersola, nærmer jeg meg en ny fase. Et nytt område skal erobres, kameleonen skal igjen skifte sin drakt. Trønderbarten jeg så fint hadde begynt å gro er allerede på vei vekk, og skal nå erstattes av en lang og veltrent høyrearm som etterhvert vil strekke seg etter en gul taxi.

Men hvorfor er egentlig drømmen å bo blant de høyeste bygninger, pretzelboder og å oppdage Brooklyn’s skjulte skatter? Hvorfor er det New York som gjør at jeg smiler i søvne? Hvor kommer fasinasjonen fra?

Det åpenbare: Pheobe, Ross og resten av gjengen i Friends ga meg innblikk i et liv hvor man sammen med sine beste venner bor på kafé i Greenwich Village. Carrie Bradshaw lærte meg å spise lunsj på utekafé, og at salaten skal spises med den ytterste eleganse. Serena van der Woodsen spankulerte nedover Upper East Side og viste oss at man drikker kaffe av pappkrus. Og Hannah i Girls ga det realistiske bildet av Brooklyn-livet; det er kanskje lurt å ta seg jobb på kafé for å ha råd til traktekaffe. Min oppvekst har vært et evig New York-vorspiel, hvor jeg stadig har blitt utsatt for de vakreste bilder av den kulissen tv-seriene og nyhetssendingene har til felles. Jeg lærte byen å kjenne allerede før jeg var der.

Bare for å ha det klart så vil jo aldri jeg kunne bli Serena, i så fall måtte leggene mine alltid vært shava og beina dobles i lengde. Carrie er også utenfor rekkevidde som den bestselgende forfatterinnen og motedronninga hun er. Og uten arbeidsvisum er Hannahs liv med kaféjobb i Brooklyn heller ikke innafor. Men etter et par New York-besøk har jeg forstått at det holder i massevis å være meg. Kulissene jeg alt har blitt så glad i står klare til å ta imot meg og mine statsvitenskapsnotater. I mylderet av muligheter skal jeg finne mitt eget New York, for i denne verdensmetropolen er det plass til alle. Til nå har jeg skapt meg et sammensatt bilde av byen gjennom en rekke beretninger som har vevd seg sammen til et stort nett av politikk, mote, Wall Street, kaffe latte og musikal. Det er stedet hvor de største filmkjendiser går nedover samme aveny som FNs superstjerner. Og snart meg.

bilde (5).jpg

For meg er New York byen der det skjer, og hvor det virker aller kulest å lykkes. Og jeg vil prøve. Jeg er lei av vors, og veldig klar for fest. Jeg gleder meg til å se kameleonens nye drakt og til å bli en del av New Yorks fantastiske mengde. Tenk at jeg skal få teste ut nye kulisser! Synet av Tyholt-tårnet blekner, mens måka svever inn mot Empire State, som ruver stolt og klar over byen som snart skal bli min.

#juni2013 #trondheim #newyork

bottom of page